Dagen idag

Det värsta med att lära sig ett nytt språk, italienska, är grammatiken. Får panik när jag inte förstår och när vår lärare samtidigt är lite läskig och inte har ett särskilt pedagogiskt sätt att framföra kunskapen på blir allt så mycket jobbigare. Varför är inte grammatik en universell sak och lika för alla språk? Tänk vad mycket enklare allt skulle bli.

Fick tillbaka första läxan i Lingvistiken idag och, trumvirvel, jag prickade in högsta poäng! Yey! Lingvistiken är faktiskt förvånansvärt kul, kanske är det för att läraren är väldigt bra. Sen verkar han gilla mig också, haha.

Juicy-byxorna jag budade hem för en bra peng på e-Bay kom ända fram till dörren på tre dagar. Men det får bli första och sista "cargo-modellen", den enkla modellen är bättre.

Eftersom jag saknar en mugg köpte jag en söt från Starbucks. Den var så rund, fin och stor.

Inget regn och fräknarna frodas i ansiktet.

Fick en flyer om "Spring Break in Cabo". I wish.

Haft ovanligt många konstiga toalettupplevelser idag. Har råkat på spår, två(!) ospolade toaletter (euh!) och gick förbi en person som inte stängt dörren till sitt bås utan satt fridfullt och gjorde sin grej med dörren öppen (jag blev lite rädd och sprang ut igen). Why?

Två tjejer har inom de fyra senaste dagarna blivit överfallna inne i sina studentkorridorer på Campus. Som tur är klarade sig båda eftersom andra studenter lyckades skrämma bort männen men vad tusan! Här är man ju inte säker nånstans.

Jag måste köpa ett element till mitt kalla rum, filt och värmeljus funkar inte längre. 
- Hillary Clinton kommer till SDSU på fredag för att hålla tal. Ganska stort och jag ska försöka ta mig dit, vem vet när man får se en presidentkandidat live nästa gång.

Adios!


Frihet under ansvar?

Ibland känner jag mig väldigt gammal här, eller ibland blir det mer påtagligt att majoriteten av de andra studenterna fortfarande är några år yngre än jag. På italienska-kursen skrattar de åt en italienska som på en film säger att hon inte gillar filmer i Arnold Schwarznegger-stuk. Ha ha ha, eller nåt. På COMM-kursen gav de exempel på att en dålig talare är "when he's so stoned that he can't even talk, that he just can't stop laughing" - och hela klassen börjar skratta för det var ju ett utmärkt och roligt exempel. Är det jag som är lillgammal eller dom som fortfarande går på dagis?


En annan sak jag tänkt på är att på ett svenskt universitet anses du vara en vuxen människa kapabel till att fatta egna beslut och att själv ta ansvar för dina studier, det är ju ändå ditt eget val att du valt att studera vidare på en högre nivå. Här är det istället fortfarande som på högstadiet. Läraren säger till eleverna exakt vad de förväntas göra till nästa lektion och det krävs tydligen för att de ska förstå och ta tag i det också. Det är väl kanske en vanesak och "felet" ligger nog mycket i miljön, vänjer du dig vid att läraren ger dig direkta instruktioner förväntar du dig det i fortsättningen också och får du inga instruktioner gör du heller inget för att själv ta reda på hur det förhåller sig. Min roomie Leonel påstår att det beror på att det finns de som festar så mycket att läraren måste hålla koll på eleverna, men vad är det ursäkt? Det borde väl ändå ligga i ditt eget intresse att klara kurserna och få en examen och inte i lärarens (eller föräldrarnas för den delen). När ska studenterna lära sig innebörden av ansvar om inte på universitetet?

Här finns en särskild sida som heter "Blackboard" där vissa lärare lägger ut scheman, syllabus och arbetsuppgifter. Jag besökte sidan för första gången för en vecka sen men har redan gjort det till en vana att kolla där varje dag för att se om något nytt dykt upp. De amerikanska studenterna som däremot är vana vid denna sida verkar fortfarande inte fattat att man kan gå in där för att själv leta upp information utan att läraren påminner dig. Idag på COMM-lektionen frågade läraren vilka som varit inne och kollat på sidan, och det var några stycken. Sen frågade läraren vilka som hade kollat på schemat, och jag var den enda i klassen som fortfarande höll uppe armen. För mig är det en självklarhet att man tar reda på vilka uppgifter som är inom den närmsta tiden men de andra studenterna verkar tycka att det är lärarens roll att informera om det. Jag var den enda som ens var medveten om att vi faktiskt ska ha vårt första tal nästa vecka, för de andra kom det som en chock. På det här planet tycker jag att den svenska skolan är bra mycket bättre, du kan ju inte gå ut i arbetslivet och räkna med att dina chefer och arbetskamrater ska berätta för dig vad som förväntas av dig, det ligger väl ändå i ditt eget ansvar att ta reda på?

Oj vad bra och klapp på axeln vad duktig jag låter, men jag bara iakttar och reflekterar - ganska intressant fenomen egentligen.


Trots detta har jag nog aldrig läst så mycket som jag gör nu, fråga mig inte hur den ekvationen går ihop. Förmodligen är det så att jag fortfarande inte riktigt fått struktur på hur det är att läsa fyra kurser samtidigt, till varje lektion är det ju något kapitel som ska läsas eller någon liten uppgift som ska lösas så hela kvällarna går ofta åt till att sitta och läsa. Kanske tar jag på mig för mycket, jag vet inte. Eller så kanske jag har gått och blivit väldigt ambitiös helt plötsligt.


På måndag ska vi hålla ett "tal" på COMM-kursen genom att framföra texten på vår favoritlåt som ett tal. Läraren avslutade därmed lektionen med ett exempel och började prata fram låttexten till Dr. Dre och Snoop Doggy Dog's "Nuthin' But A G Thang". Faktiskt ganska underhållande även för en gammal 24-åring som jag.


Ciao!


Missing

image99
Polcirkeln, Sommar 2007

Sunny San Diego?

Det är historiskt dåligt väder, bokstavligt talat alltså. På nyheterna pratar de om att det inte varit så här mycket regn sedan 1916 och alla går runt o säger "this is supposed to be sunny San Diego?".  Snart börjar jag väl fråga mig själv samma sak. Det roliga är i och för sig att det inte regnar särskilt mycket, eller inte mer än vad det gör en helt normal vecka i Sverige, så allt är väl relativt. Men jag är ganska övertygad om att solen återvänder snart igen.

Jag kommer förmodligen inte komma in på Principles of Journalism, var och frågade idag igen och läraren lät väldigt tveksam till att det skulle bli några fler öppningar. Får väl stå ut med COMM-kursen. Fick förresten beröm av tjejen i bokaffären idag för min engelska. Hon fattade att jag inte var härifrån när jag bad om en "clicker" för bara en termin och inte för en hel livstid. Hon frågade var jag kom ifrån, "Sweden...", svarade jag "Oh my god, your english is so good!" - inte utan att man sträcker lite extra på ryggen då (och den har faktiskt blivit bättre på bara en vecka)! En "clicker" är en mojäng man behöver för att registrera närvaro och svara på frågor genom på COMM-lektionen som vi är 500 personer på. Jorå det är ju inte lite grejer att tänka på och fixa med men nu tror jag att jag har alla verktyg jag behöver för att klara mig igenom kurserna.
Mycket spännande - en "clicker"!
Har premiärtvättat idag och hittills har allt blivit rent och inget krymt, är ju inte de modernaste maskinerna direkt så jag får väl se om jag vågar stoppa ner kashmirplaggen i den där tvättmaskinen.

Har inte varit världens mest händelserika dag, pluggade i biblioteket mellan lektionerna och tog en latte på trevligaste Starbucks i Aztec Center - mmh, vi har två Starbucks på skolan!

Ciao!


Hard Rock Hotel

Igår var det alltså Downtown som gällde och mer exakt klubbenHard Rock Hotel i Gaslamp Quarters, stället öppnade för bara tre månader sen så det är, som jag fattade det, stället att hänga på. Robert som skrivit upp oss på listan äger en lägenhet/rum där, svårt att förklara och jag vet inte riktigt om jag förstod heller men tydligen kan man köpa en del i hotellet genom att köpa ett rum och man får då dela på vissa intäkter och man är alltid välkommen som gäst.
Tyvärr bestämde sig regnet för att återvända till San Diego igår så de var tvungna att stänga den delen av klubben som är på övervåningen och utomhus (med pool och hela kitet). Inomhusdelen ser ut som en stor "lagerlokal" med högt i tak och tegelklädda väggar, en stor bar i mitten och stora soffor och bord längs med väggarna (beställer du ett bord kan du få din egen öltapp med ditt favoritöl direkt i bordet haha). Annars var det inte så olikt från hemma och folket kändes inte särskilt snobbiga (med undantag för vakterna)  även fast stället är hett, det är ju här kändisarna hänger när de är i stan. Dock var jag nog lite "nerklädd", här var det korta uringade klänningar och höga klackar som gällde, euh.

DJ'n var grym, jag tror inte han spelade en enda dålig låt på hela kvällen! Det var som han befann sig i mitt huvud och bara spelade låtar jag gillar - en bra blandning av r'n'b, skön house och bra dansmusik. När Lady (Hear me Tonight) kom igång mådde jag bara väldigt bra i hela kroppen.
Det bästa av allt? Kvällen kostade mig fyra dollar. Och då drack jag tre drinkar, en celebritywater, åt en pizzaslice som nattmat och lämnade en dollar i dricks till damen som delade ut pappershandukar på toan. På toaletten stod det förresten massa parfymer, minttabletter och annat en lady kan behöva för att fräscha upp sig under kvällen. Jorå, ställ ut en Chanelparfym på Statt eller Björnstugan och första tjejen som går på toa stoppar väl ner den i väskan.

Gaslamp Quarters är förresten ett väldigt fint ställe om dagarna och det är i det här området (och Pacific Beach) som de bästa klubbarna och barerna ligger. Anledningen till att det kallas Gaslamp Quarters är för de speciella gatlamporna som finns i kvarteret och som förr i tiden drevs med gas - det ni! 

Väldigt irriterad på mig själv att jag inte fick med mig kameran men så här glad var jag när jag kom hem. En mycket lyckad kväll!

Idag måste jag plugga. Suck.
Bacio!

Party

Ikväll ska jag testa San Diegos uteliv för första gången, ska Downtown (minns inte vad stället hette). Robert fyller år på torsdag så vi ska fira honom med en drink. Enligt Leonel är stället  lite upscale och känner du ingen där är det tydligen svårt att komma in, men Robert är någon slags delägare/har ett rum(?). Ska bli intressant! Leonel dricker tydligen inte så jag skulle få åka med i hans bil.
Självklart återkommer jag med en rapport om hur kvällen var! Hmm.. svårt att veta vad man ska ha på sig men men.

Off I go!

Den amerikanska matkulturen

Jag har just varit och handlat. Jag är nu lite irriterad. Tänkte att jag skulle ta några timmar att i lugn och ro strosa runt bland gångarna inne på Ralph's för att lära mig hitta vad som finns. Och det var just det tog också, några timmar. Jag fattar inte vad dom äter här! Tycker dom själva att det är konstigt att dom kallas feta amerikaner när 90% av det som säljs är färdigproducerat, halvfabrikat, processerat och gud vet vad? Undantaget är grönsaks- och fruktavdelningen som är himmelriket. Det är väl helt enkelt så att dom inte lagar mat på samma sätt som vi gör i Sverige. Det hjälper liksom inte att det finns femtio märken av olika snackbars, pizzor, flingor osv. när man faktiskt vill laga maten själv.
Och så när man kommer till kassan så ska dom envisas med att packa ner alla grejer i fjorton miljoner små påsar. Försökte förklara att jag skulle ta det mesta i ryggsäcken (eftersom jag bara hade cykel) men det kom tre personer ändå och försökte hjälpa till. Till slut frågade en kille om jag var exchangestudent. Ja, sa jag. "Aha, that's why." Vaddå that's why, vad mena han? Att jag var en total idiot som handlat för mycket och därför höll upp kön bakom? (Här har dom inte två band att lägga varorna på, här har dom som på 1700-talet bara ett.) Att jag handlade ovanligt nyttig mat i deras ögon mätt? Om dom nu ska ha ipackare vid kassorna kan dom väl vara till nån nytta med, vem som helst kan väl kasta ner fyra grejer i en påse och sen ta en ny.

Så kommer man hem och ska ha in grejerna i skåpen/kylskåpet så finns det ingen plats. I kylskåpt får jag tränga in mina grejer på en halv hylla, en halv hylla! Mitt skafferi är ett halvt skåp. I ren protest tog jag alla torrvaror och ställde in mitt rum istället. Ha. Det är väl det som är det sämsta med huset, utrymmena i köket är inte gjorda för sex personer.

Fick dock med mig några grejer som är uppskattade i utbudet, mini Ben & Jerry's glass, Oreos, Twizzlers och vitaminvatten. Utöver det köpte jag bara riktig mat, riktig mat i mina ögon alltså - inte amerikanernas.

Även tv-reklamen är ett ganska intressant fenomen i matväg. I varje reklampaus brottas restaurangerna och matreklamer med olika dieter och reklam för hur man kan gå ner i vikt. Inte så konsitgt kanske att många amerinaker brottas med viktproblem när de ständigt matas med bilder på smält ost som lååångsamt dras isär och i nästa ett bantningspiller som ska lösa alla dina problem.

Ikväll ska jag laga mat. Bara för att jag kan.
Bye!

Ps. Kanske skulle döpt inlägget till Den amerikanska matkulturen del 1 istället, har en känsla av att detta kommer vara ett återkommande tema. Ds.

Something smells fishy...

Det kommer någon väldigt konstig lukt från köket, jag vågar nästan inte gå ut och kolla vad det är...luktar inte som en god maträtt i alla fall.
Uppdatering: Jag vågade mig ut. Det är Siham som står vid plattorna och lagar mat åt sin dejt. Han såg verkligen inte ut som hennes typ men det låter som dom har roligt. (Kommer väldigt mycket skratt och fniss från henne - typiska kärleksläten ni vet, såna där läten man gör när man just träffats och är lite nervös men ändå kär och inte vet riktigt hur man ska bete sig). Vi får väl hoppas att det smakade bättre än det luktade.

En ordinär dag under januarisolen

I natt hade L.A. världens oväder och de säger att det ska komma hit i helgen, vi får se. De hade lovat regn idag också men istället blev det varmaste dagen hittills. Åt lunchen utomhus på en bänk, solen brände genom jeansen och jag kunde sitta i linne och sola mina blekfisiga armar - fantastiskt!
Imorse försökte jag då crasha Principles of Journalism och jag fick skriva upp mig på en lista så än vet jag inte om jag kommer in på den. Dock blev jag väldigt irriterad på mig själv, vad f-n tänkte jag med när jag valde kurser? Varför registrerade jag mig inte på den här från början? Diskutera journalistik, det är ju som klippt och skuret för mig! Gah!
Sedan hade jag största föreläsningen jag nånsin varit på, en aula fullproppad med 500 studenter, inte en stol ledig i hela lokalen. Oral Communication (som jag inte vill läsa) är uppdelad i två delar, dels två lektioner i veckan där man är en klass om 25 personer och så en lektion i veckan som alla som läser kursen har tillsammans - alla 500 alltså. Varför är den här kursen så populär? Fattar ingenting, måste vara så att det är något slags kriterium att läsa denna kursen eller nåt. Sen gav läraren i Intro. to Language oss läxa över helgen - have a good weekend var det ja.

Här kommer lite mer bilder på campus, jag älskar denna skola! Det är som att gå runt i en park om dagarna. Första bilden är ingången till biblioteket, Love Library, och den andra är biblioteket från ett annat håll - biblioteket är gigantiskt och jag vågar inte ens gissa hur många datorer (eller böcker för den delen) det finns där inne. Tredje bara är på nåt. Sista bilden är ingången till trolleystationen och ovanpå där är busshållplatserna.

Här är lite bilder på de byggnader där jag håller till om dagarna. Den första är Arts & Letters där jag har Principles of Advertising (och förhoppningsvis Princ. of Journalism). Den andra är Adams Humanities där jag har Italienska och Intro. to Language. Tredje är på institutionen för Exercise and Nutritional Sciences där aulan för 500 personer gömmer sig. Sista bilden är Hepner Hall, där har jag inga lektioner men det är finaste byggnaden på skolan.

Jag har fått låna Roberts cykel (på obestämd tid?) så nu tar jag mig till skolan på högst tio minuter, bra skönt. Det som är jobbigt med att vara i denna stora stad är just avstånden, jag kan omöjligt ta mig ner till Downtown på cykel utan måste åka trolley en jäkla massa stationer i så fall. Och trolley vill man inte åka efter att det blivit mörkt, det är ju inte A-list människorna som åker med den om man säger så. Fram till för bara några år sedan hade San Diego i princip ingen kollektivtrafik alls, trolleyn byggdes för bara några år sedan så staden är uppbyggd kring att du har en bil (hello koldioxidutsläpp). De säger att man överhuvudtaget ska undvika att vara ute när det är mörkt vilket innebär att man känner sig väldigt begränsad. Bil är liksom ett måste nästan, suck säger jag och min cykel.

Pratade med älskling, Patte, Anna och söta/trötta Svea på Skype förut, dom ska på bröllop med medeltidstema imorgon och jag är faktiskt inte särskilt avundsjuk haha. Hoppas ni kommer över allihopa sen så ska vi göra årtiondets roadtrip längs med Californiens kust!
Förmodligen kommer mamma och pappa och hälsar på under påskveckan, det ser vi fram emot!
Micela ♥ - på måndag är det ett specialavsnitt av Gossip Girl här, Gossip Girl - Revealed! Det du! (Dom var ju förresten i Sthlm igår så om du varit på Sturehof hade du kanske fått se din kära Dan Humphrey haha).

Later!

It never rains in southern California...

Ovanstående rad nynnade min pappa fram för mig häromdagen när jag skröt om det vackra vädret, men det var ju verkligen att kasta sten i glashus. För de två senaste dagarna har det kommit skurar lite då och då och igår kväll drog en smärre storm in över staden som snabbt gjorde gatorna vattenfyllda (eftersom dräneringen inte är den bästa här av anledningen att, ja just det, det aldrig regnar...). Jag hann preicis hem innan hällregnet började men det blåste och smattrade mot rutan hela kvällen och på nyheterna visade dom bilar som inte kom fram på gatorna på grund av det höga vattnet. Även San Diego-borna resonerar som att det aldrig regnar, bevis på det var när Aussie-Anna skulle köpa ett paraply så fick hon till svar att de inte säljer några. Nähä. Men jag ska väl inte klaga, ni har det väl inte mycket bättre i Sverige har jag hört (ha ha ha) och när solen är framme kan det ungefär jämföras med en fin Maj-dag hemma. Det bästa av allt är att man kan ha på sig ballerinaskorna varje dag, det gillar jag.

Mitt rum är fortfarande såå kallt, snart har jag väl eldat upp alla värmeljus jag inhandlade. Igår kom IKEA äntligen förbi med mitt skrivbord så nu har jag en bättre plats än sängen att plugga på. Skruvade snabbt ihop bordet och den lilla minibyrån som får agera nattduksbord (jag är the master på IKEA-ritningar haha). Här kommer före och efter bilder för intresserade parter (mor och far).

Mitt schema är inte det bästa utan det är långa break mellan varje lektion, på tisdagar och torsdagar kan jag lika gärna åka hem emellan men idag hade jag och Aussie-Anna bestämt lunch, det blev mexikanskt. Jag fick tips på vad jag skulle beställa, han som hjälpte mig tyckte att jag såg lite vilsen ut... Sedan firade jag att jag fått mer lön än väntat med att inhandla skolans klädkod - en Statehoodie. Bilden bredvid visar skolans dagliga tidning som informerar om studentrelaterade ämnen (fick bl a reda på att fraternities Phi Kappa Theta och Sigma Pi stört ordningen i förrgår natt..) och den andra visar favoriten på Starbucks just nu, Iced Tea Lemonade Green Tea Non Sweetened, behöver jag säga att beställa på Starbucks kan vara en hel vetenskap?)

Jag har lite strul med mina kurser, eller inte strul men jag försöker byta bort Oral Communication som inte alls är vad jag trodde. Ska försöka crasha Principles of Journalism imorn, mailade läraren men han kunde inte garantera en plats så vi får se hur det går men jag håller tummarna. Försökte komma in på Principles of Public Relations idag men fick ett barskt nej från läraren som inte accepterade några crashers denna termin, trots att det enligt webportalen fortfarande finns enstaka platser kvar - suck!
Italienskan går lite långsamt framåt men det är kul. Läraren tycker mitt namn är väldigt exotiskt så idag fick jag skriva mitt namn (ja, här är det Karin) och staden jag bor i på tavlan och lära dom uttala det. Lite svensklektion på italienskan. Majoriteten av de amerikanska studenterna har verkligen ett roligt uttal, det låter som dom pratar amerikanska med italienska ord ungefär.

Den 29e februari får jag mitt första svenskbesök hit - ingen mindre än min buddie Emmi! Jippie! Då blir det förmodligen en tur med tåget upp till Los Angeles, ska bli kul att visa henne runt lite!

Nu säger dom på nyheterna att man ska bunkra upp med sandsäckar också, vad är det här? Är nog bara de som bor nära havet i och för sig men ändå.. jaha, får väl låsa in mig i helgen eller nåt.

Ciao!

Ps. Imorn blir ju idag för er men det får ni ha överseende med. Kan ju inte tänka på allt heller. Ds.


Back to school!

Knatade iväg 07.15(!!!) till skolan imorse för första lektionen klockan åtta - Principles of Advertising och den verkar lovande. Första lektionen var inte alltför ansträngande dock, vi såg en film som hette "Sell & Spinn - a history of advertising", tog lite anteckningar och sen var det slut.
Gick sedan iväg för att handla boken till kursen i skolans bokhandel, och oj oj oj. Det ringlade köer genom hela lokalen, helt galet! Och så kostade bokj-veln $120 dollar! Tur för den att den ser ganska rolig ut. Dom hade dessutom ett stort utbud med pärmar, block och mappar som det stod SDSU på, ganska kul idé tyckte jag och tog ett 4-ämnesblock.

Dock fattar jag inte deras kurssystem här, finns ingen logik i det! Här är det också så att man får "crash classes". Det fungerar så att om man önskar gå en klass men inte lyckades hinna registrera sig på den/få plats kan man gå till lektionen ändå och hoppas på att läraren tar emot "crashers". Det är liksom the big thing här och alla pratar om att de crashar klasser - kanske jag med får börja göra imorgon eftersom en av de klasser jag registrerat mig på (Advertising Campaigns) fick jag inte gå pga att man behövde ha gått en särskild kurs innan man tog den här. Läraren kastade ut mig och några fler innan det hann börja haha. Bara att lämna lokalen.

Sist på schemat varje dag utom fredagar har jag italienska. Ska bli kul att äntligen lära sig grunderna så jag klarar mig lite bättre när vi är i Schweiz. Först satt vi dock och väntade på läraren i en halvtimme, som blandat ihop dagar och tider utan att hon själv visste om det. Hon är och ser ut som en riktig italiensk kvinna - kort, bastant och pratar högt och mycket om ingenting. Mina klassiar tyckte det var coolt att jag var från Sverige - yeah!

Jag kommer förresten bli schizofren snart. Jag är registrerad på skolan som Karin, eftersom mina kära föräldrar satte Karin framför Frida i mitt pass, och alla ansökningar man gör måste man skriva i den exakta ordningen som står i passet. Håller på att bli en Karin här i USA. Man känner sig ganska liten på ett så här stort campus förresten. Det är folk precis överallt! Och så lilla jag...

Något jag uppskattar här är att alla lärare lämnar ut ett "syllabus" som visar hur hela terminen ser ut med läsanvisningar och när uppgifter ska lämnas in. Vissa lärare gör det i Örebro och det är alltid uppskattat med struktur. Det kommer nog ta ett tag att komma in i rytmen att ha läxor varje dag, det har man ju inte haft på ett par år men det ska nog lösa sig. Och alla jäkla midterms var fjärde vecka, suck.
Jag förstår inte varför det ser ut som alla ramlade ur sängen och gick till skolan i pyjamasen här. Luvtröjor är typ lag och så ett par mjukisbrallor till det så verkar de vara klara att gå till skolan. Mina roomies säger att det beror på att det är "kallt" - när det blir varmt åker kjolarna fram och man ser tydligen inte skillnad på om de ska till skolan eller ut på party (jag tvivlar fortfarande på att det kommer bli en så drastisk skillnad). 

Denna bilden är tillägnad mamma och pappa - se vad jag äter!

Imorgon är det Oral Communication, Introduction to Language och Italienska på schemat. Kanske crashar spanskan, beror på vad Örebro Uni. säger om saken.

So long!

Today I went to IKEA

Idag har det ju då varit helgdag här i staterna och även jag har tagit det ganska lugnt såhär dagen innan skolstarten. Och vet ni vad, det regnade när jag vaknade imorse! Men solen dök upp igen på eftermiddan haha. Fast till och med regnet är annorlunda här, finare och lättare och himlen blir inte lika grå som hemma.
När jag gick genom campus på väg till trolleyn märktes det tydligt att alla amerikanska studenter kommer tillbaka från sina jullov nu. Många gick runt och bar på någon slags låda - kan det vara så att de förbeställt sina böcker? Who knows. Det här med att ha en hoodie som det står vilket universitet du går på, exempelvis SDSU, är stort här. Var och varannan har en så snart får väl jag också införskaffa en för att passa in i den amerikanska universitetskulturen. Och UGG's*! Kändes som varenda tjej man mötte hade ett par på fötterna - ja för de är ju perfekta när det regnar...

Begav mig sedan till IKEA. Har köpt skrivbord och stol nu som förhoppningsvis dyker upp snart med hemleveransen. Köpte även en filt (mitt rum är freezing!), en osthyvel, musmatta och lite ljus så nu börjar mitt rum faktiskt bli ganska mysigt. Åt swedish meatballs till lunch, lärde personalen det rätta uttalet på produktnamnen och köpte med mig knäckebröd, ost och bilar från the swedish foodmarket. Tack Ingvar Kamprad. Tack! Fantastisk idé det där du.

Sedan var min roomie Leonel snäll nog och skjutsade mig till en mataffär, Ralph's. Det är aldrig lätt att handla i andra länder, det vet jag, men här finns det ju så mycket konstiga saker och så många märken av allt! Bara att välja rätt mjölk blir plötsligt en hel vetenskap. Var ju självklart tvungen att köpa med mig vitaminvattnet som alla Hoolywoodtjejer går runt och dricker på bilderna. Tog smakerna XXX (som har massa antioxidanter) och Formula 50 (proppad med vitaminer), har bara hunnit smaka XXX men den smakade riktigt gott! Så ikväll "lagade" jag mat för första gången - nudlar och knäckebröd med smör! Nudlarna blev lite överkokta men det skyller jag på.. okunskap om gasspisar.. eh. Vem vet, imorn kanske jag vågar mig på pasta med tomatsås!? Det får duga så länge tills jag lär mig hitta bättre i mataffären, jag skulle behöva en personlig rundtur eller nåt. Men dom hade mycket "organic" och väldigt fräscha grönsaker och frukt så det verkar lovande!

Nu ska jag krypa under filten, dricka mitt vitaminvatten och leta runt bland alla kanaler - tror inte jag gått igenom alla än.

Imorn - back to school!
Hugs 'n Kisses!

*UGG's=En slags fårskinnstövel som var het för några år sedan, bl a tack vare Hollywoodkändisar, som nu gjort comeback. Varma och sköna men deras snygghetsfaktor kan väl diskuteras.


San Diego city-tour

San Diego börjar verkligen leva upp till sitt rykte som America's finest vid det här laget. Eller varför inte som en av världens finest? Det är i ungefär samma takt som fräknarna börjar dyka upp på näsan som man på allvar börjar fundera över varför man bor i Sverige. Man spenderar halva året åt att klaga över vädret och längta till sommaren och när sommaren äntligen är där försvinner den lika snabbt igen och man faller återigen in i dvala. Här är himlen alltid blå och solen värmer även i januari.

Åkte med på ISC's city-tour idag som sagt och fick äntligen se havet och mer av staden - jag är numera frälst. Det är så fantastiskt vackert precis överallt här så det finns inte nog med ord för att förklara, det går nästan inte att beskriva ens med bilder. Känns fortfarande inte riktigt som man här är för allt ser ut som ett vykort och som man alltid drömt och tänkt att det ska se ut. Vart du än vänder blicken finns ett finare ställe än det förra och hela atmosfären är bara så skönt avslappnad, alla går bara runt och njuter hela tiden!

Här har ni min dag i bilder - behöver jag säga mer?
Först besökte vi La Jolla som är ett av de dyrare ställena att bo på i San Diego. Det ligger alldeles vid havet och till och med sälarna har en egen liten strand där de får vila i solen. I La Jolla ser man hela kustbandet med pirer som går ut i havet och bergen som följer kustlinjen. Därefter åkte vi till en utsiktplats varifrån man ser nästan hela La Jolla.

Sedan åkte vi vidare till Seaport Village som är ett mysigt litet område i hamnen, ganska nära Downtown, där det finns små mysiga butiker och olika restauranger. Vi delade på en riktig amerikansk pizza (och bad till och med om en doggybag eftersom allt inte gick ner i magen haha). Härifrån såg man bland annat de stora fartygen som tillhör marinen och bron som går över till ön Coronado.

Sedan åkte vi över bron och till ön Coronado (utsikten från bron är Downtown) som även det är en av de exklusivaste platserna att bo på i San Diego. Här är brottsligheten nästintill obefintlig och gatorna ser ut som hämtade ur den Amerikanska förortsdrömmen, här pratar vi alltså villor i miljondollarsklassen. Stranden var helt otroligt vacker och känslan av att få stoppa fötterna i mjukaste sanden var helt underbar - dock är havet fortfarande väldigt kallt. Hotellet med det röda taket är känt från flera filmer, bland annat spelade Marilyn Monroe in "Some Like it Hot" där, men det sägs att det spökar...



Jag är så avundsjuk på alla som har en bil och möjligheten att besöka de här platserna varje dag.. det vill ju jag också kunna göra! Avslutade min dag med att läsa lite vid poolen i solen - jag njuter till max varje dag.
Idag har det tydligen varit någon viktig match i amerikansk fotboll, varenda kotte går runt med "Chargers" outfit och skriker "Go Chargers" - själv vet jag inte ens om de spelar i högsta ligan men det antar jag haha. Imorgon är det helgdag här, Martin Luther King Jr. Day så skolan börjar inte förrän på tisdag och först då får jag veta hur det löser sig med mina kurser.

Bacio!

Ps. Jag hoppas ni förstår att det understrukna är länkar man kan klicka på och bilderna klickar ni bara på så blir de större. Bara så ni vet. Ds.


Shopping i Fashion Valley

Jag reseverar mig redan från början från att detta inlägg kan komma att låta aningens överentusiastiskt/märkesnördigt för vissa utomstående, men idag gjorde jag en fantastisk upptäckt.

Tog trolleyn till ett område som ligger två stationer bortanför Mission Valley som heter Fashion Valley. Robert tipsade mig redan första dagen om att det skulle vara bra shopping där och jag åkte dit med en återhållsam förväntan och blev glatt överraskad. Fashion Valley är varje shoppingnörds himmelrike. Området är som ett stort köpcentrum fast alla butiker är utomhus och det finns varje märke du kan drömma om. Utöver varuhusen Saks 5th Avenue, Macys, Neiman Marcus, Nordstrom, Bloomingdales och JC Penney (som bara dom har det mesta) finns det dessutom Gap, Sephora (halleluja!), Gucci, Victorias Secret, Louis Vuitton, Banana Republic, Abercrombie & Fitch, Old Navy, Forever 21, Burberry, Tiffany & Co, Kiehl's, Coach, Betsey Johnson, Steve Madden, Apple store, bla bla bla och ja ni fattar vinken (tror jag får mest respons av Emmi på detta område haha). Dessutom finns en biograf, massa restauranger (tog någon slags mex-sallad i solen för att lugna mitt sinne) och massa butiker jag förr aldrig hört talas om. Och även om man kanske bara får klämma på den där klacken från Manolo Blahnik är jag nöjd med det!


Med ett sånt här utbud är det inte särskilt svårt att förstå varför var och varannan amerikan lider av shopoholism och kreditskulder upp över öronen - vanligast förekommande mening bland shoppingglada: "This is really cuuute!". Vad som dock är en gåta är varför majoriteten av befolkningen, med tillgång till just detta utbud, inte klär sig särskilt bra. Dessutom är det ganska kul och se hur olika de tolkar vädret här, ena stunden ser man tjejer med pälskantade jackor och UGGs på fötterna för att i nästa stund se någon i kort tubklänning och flip-flops.

Självklart (?) åkte jag inte ifrån Fashion Valley tomhänt. När man får chansen att prova och klämma på allt man annars bara ser på bild är det lätt att bli något överexhalterad/nördig. Lyckades lämna Sverige utan parfym så det var jag tvungen att köpa en ny, blev Marc Jacobs "Daisy" med sötaste flaskan och en liten reseförpackning med Philosophys "Amazing Grace". Köpte också en handkräm, body lotion, läppbalsam, gelrouge och en mjuk tröja. Behövde också ett par nya vita, vanliga tygskor så det blev ett par klassiska Ked's men mest nöjd är jag över solglasögonen! Ja, mamma och pappa jag får faktiskt en lön snart för mitt slit på H&M i December och när dollarkursen är som den är kostar sakerna nästan hälften mot vad det gör hemma! Jag är nöjd med dagen men nu blir det nog lugnt med shoppingen för ett tag framöver haha, se-men-inte-röra-tekniken alltså.


Imorgon ska jag åka med på en city tour runt San Diego som ISC anordnar och då får jag nog se mycket mer av staden än vad jag gjort hittills och förhoppningsvis havet och stränderna, can't wait!

Hej från shoppingglad tjej!

Ps. Roligaste reklamen på amerikansk tv just nu - företag som hjälper folk låna till fängleseborgen "You never know when you need it!" Ds.

Här bor jag!

Tänkte berätta lite om hur jag bor så ni som inte vet får veta och ni som vet får se! Boende var annars den mest nervösa biten innan jag skulle åka, eftersom det är en så stor skola är det omöjligt för alla att bo på campus i studentboende. Jag vet att jag behöver min privata lilla vrå där jag kan dra mig tillbaka och därför var Villa Alvarado, det boende som internationella studenter kan söka till, inget alternativ. (Dessutom var jag vid det här laget extremt trött på allt pappersarbete som denna resa har inneburit och orkade inte fylla i mer ansökningar.) Där delar man en liten lägenhet med tre andra studenter och man delar rum två och två där endast säng, skrivbord och byrå får plats. Alla jag pratade med innan jag åkte sa att "det kommer fixa sig när du kommer dit, oroa dig inte" så jag var ganska övetygad om att jag skulle hitta något. Hade dock alltid en molade känsla i magen som sa att jag gärna ville ha det fixat innan jag åkte, så jag gav mig in på Craigslist och skickade massvis med mail till potentiella ställen att bo på. Ända fram till veckan innan jag skulle åka var det fortfarande inte fixat så jag bokade hotell för de första nätterna men det var efter att jag gjort det som jag fick napp! Efter ett antal mail fram och tillbaka blev det besämt att jag skulle komma dit och kolla om det var något för mig och det visade det sig att det var!

Jag bor alltså i ett enplanshus med fem andra amerikaner, tre killar och två tjejer, Robert, Paul, Leonel, Katie och Siham. Alla killarna är i övre tjugoårsåldern och jobbar men Siham är ungefär lika gammal som jag och pluggar akupunktur på ett litet college, Katie är bara 19 och läser också på SDSU (hennes pojkvän Ryan är här och hälsar på i några dagar från Berkeley och han är som hämtad ur en amerikansk collegerulle haha). Alla är väldigt trevliga men har sina egna liv, man ser inte så mycket av dem om dagarna utan man kommer och går som man vill. Vi har alla varsitt rum men delar på vardagsrum, två badrum och kök. Huset är väl inte tip-top men det är okej och jag trivs väldigt bra, vill man vara ifred låser man bara in sig på rummet och vill man umgås gör man det. Det bästa av allt är att rummet är möblerat, det enda jag saknar är ett skrivbord men jag ska försöka tigga till mig skjuts till IKEA snart. Huset ligger i ett lugnt område och det tar ungefär en kvart att gå till campus och trolleystationen men jag ska försöka fixa en cykel snart, antingen på "Garage sale" som är nästa söndag eller så skulle jag få låna Roberts som bara står i garaget och ruttnar.
Dessutom är hyran relativt billig, 640 dollar i månaden och då ingår alla omkostader och internet. Det finns också ett soldäck med pool och jacuzzi, tvättmaskin, diskmaskin, ett biljardbord och en tv som är av den större varianten (dessutom har jag egen tv på mitt rum med 500 kanaler typ). Sen har vi en liten hushållerska som kommer en gång i veckan och städar de gemensamma utrymmena så vi slipper bråka om det haha.

Här är lite bilder på hur det ser ut på min gata och på väg till skolan...


...och här är lite bilder på huset och mitt rum o en på mig i rummet!


Jag har helt enkelt haft tur som hittat detta ställe och att de ville ha mig som roommate, jag är mer än nöjd!

Ciao!


I'm back!

Äntligen fungerar min dator så det här inlägget kanske blir lite långt! Man blir verkligen som förlamad när man är utan dator och utan tillgång till mail - särskilt när man börjar en ny skola och det är en del som måste fixas. Var smart nog och lämnade Sverige utan en konverterare som omformar stömmen så det har inte gått att ladda varken kamera, svensk mobil, datorn, använda hårblås/locktång/plattång eller andra svenska el-grejer men nu är jag back on track! Har irrat runt i några dagar och letat efter en adapter och blev tipsad om "Best Buy" (först lurade en kille mig där men jag fick känslan av att han ljög så jag vände i dörren och gick in igen och frågade en annan haha). Tror att jag sa Thank You! minst femtio gånger till killen som visade mig rätt, men man ska alltid tacka en gång för mycket än en för lite i detta land!

Så, hur har jag det än så länge? Måste säga att det går över förväntan men den här staden är stor, riktigt riktigt stor. Själva staden har ungefär 1,5 miljoner invånare och hela county har 3 miljoner invånare och allt är väldigt utspritt. Det är en nackdel eftersom man nästan måste ha en bil för att kunna transportera sig, kollektivtrafiken är inte alls som hemma utan de flesta har en bil. Flygplatsen ligger väldigt centralt så man flög in över staden med skyskrapor och havet åt ena hållet och bostadsområden och berg så långt ögat kunde nå åt det andra. Det är dock ingen tvekan om att det är en väldigt fin stad!

Campusområdet är väl tiodubbel storlek som Örebro campus och de har självklart tennisbanor, en gigantisk arena där skollaget spelar amerikansk fotboll (där de även har konserter ibland, i Mars spelar bla Foo Fighters), gym, basebollplan, utomhuspool med trampoliner, fotbollsplaner och jag kan nog rabbla upp saker i evigheter - kortfattat så finns det mesta du kan önska utöver bibliotek, alla olika institutioner och otaliga restauranger. Campus är också det väldigt fint med mycket gröna områden och vackra byggnader, här får ni ett smakprov på det jag hann ta innan kameran dog! (klicka på dom så blir dom större)



Igår tog jag först en tur runt campus för att kolla vart jag skulle ta vägen idag för att komma med Campustouren och sedan tog jag "trolleyn" (en slags tunnelbana fast den går mest ovanför marken) till ett område som heter Mission Valley där jag tog en iste och macka på Starbucks i solen innan jag gick till Target. Target har allt, verkligen allt (som ett Ica Maxi typ fast självklart större eftersom allt i detta land är lite lite större än hemma). Köpte lite galgar, tallrikar, en mobil (för $30 haha) och lite annat smått och gott. Släpade mina kassar hem igen och somnade, har ännu inte riktigt ställt om tiden utan somnar tidigt och vaknar runt fem på morgonen.

Idag var det då Campus-tour och så mycket information att jag inte visste vad jag skulle lyssna på längre, det är så otroligt mycket att hålla reda på och det verkar inte finnas ett slut på alla dessa papper! Träffade en australiensk tjej som jag hängde lite med men det var faktiskt bara en annan svensk. Annars var det många från Frankrike och asiatiska länder men flest från Australien. Fixade även ett "SDSU-card" som man är tvungen att ha för att ha tillgång till..ja vad det nu var..men det är säkert bra att ha! Sedan tog jag trolleyn igen till Mission Valley för att fixa adapter och resten är historia.

Ska jag skryta lite om vädret kanske? Ja, San Diego-borna tjatar om att det är kallt men allt är väl relativt. Själv tycker jag att sol, klarblå himmel och 20+ grader är ganska behagligt.
Berättar mer om hur jag bor i nästa inlägg!

Bye for now!

Hur packar man för fyra månader?

Det är lika bra att jag erkänner det från början - jag är verkligen urusel på att packa. Jag är av den sorten som får ångest över de grejer jag måste lämna hemma när jag reser, för mig blir skor plötsligt levande varelser som jag tycker synd om för att de inte får följa med på min resa. Kan ju bara inte vara normalt! Men det är så svårt och välja ut det jag gillar mest, man kan ju omöjligt veta vad man vill ha på sig imorgon och än mindra nästa vecka. Men nu är det mesta nere i mina två väskor och tur är det väl att jag reser till ett varmare resmål, idag är det 21 grader och sol i San Diego!



Sen antar jag att dessa väskor kommer fyllas på rätt bra på plats, med en låg dollarkurs och ett kläd- och märkesutbud av minst tiodubbel storlek som i Sverige blir det nog inte så svårt att shoppa.

Idag har det varit ytterligare "hejdån" och det är inte utan att jag får en klump i halsen varje gång. Kramade M hejdå utanför skolan och fällde en tår, jag vill inte ens tänka på hur det kommer gå imorgon när jag vinkar av de allra viktigaste människorna i mitt liv.. usch. Men jag antar att det är precis så som alla säger, det kommer gå så fort att jag knappt kommer hinna landa innan det är dags att åka hem igen. Under tiden ska jag försöka ha det så bra det bara går, kan man ha tråkigt dit jag ska? Det är väl inte för inte San Diego kallas "Americas finest" - så upp till bevis!

Hörs snart igen mina vänner men då är jag nog på andra sidan jorden!
Puss o Kram!

Hej och välkomna!

Här kommer jag dela med mig av livets bravader! Närmast blir det min utbytestermin i San Diego som blir det hetaste ämnet och allt vad denna omställning betyder. Annars ska jag försöka blanda in även annat smått och gott som kan roa min stora läsarkrets.

Nu har den jobbiga "hejdå-fasen" satt igång på riktigt och allt känns plötsligt som "det sista".  I Fredags hade jag och tjejerna "sista kvällen på Kåren" - fick ju självklart en mindre gråtattack, att vara känslomässigt instabil och påverkad av alkohol är en mindre lyckad kombination. Idag vaknade jag upp i älsklingens armar en söndagsmorgon för "sista gången" - försökte att inte tänka på det för mycket, C tycker att jag är för känslosam nu för tiden haha. Och ikväll var det "sista middagen" med familjen - sju små goda rätter på Wongs förresten, mums!.

Även om jag vet att det inte stämmer att det är sista gången så är det ändå sista gången för den här gången, eller på fyra månader för att vara mer exakt. För att minska på dramatiken kramade jag bara om bror och hans tjej och sa att "vi ses imorgon"!
Behöver jag säga att det här med hejdå är inte min starka sida? Jag är så fruktansvärt blödig.

Började packa lite smått idag, vet inte riktigt var det kommer sluta..
Imorgon går vi upp med C-uppsatsen, hoppas på att det går bra och att vi inte bli totalt sågad vid fotknölarna.

Träffade en tjej som går på SDSU på Kåren och hon garanterade mig att jag kommer ha "the time of my life in San Diego!". Det tror jag säkert att jag kommer ha och om det inte blir så har jag ändå haft the time of my life här i Örebro med mina underbara tjejer - det går ingen nöd på mig inte!

Hörs snart igen! Ciao!

image3


RSS 2.0